Povestea unui șef de șantier român în Germania

Principala teama a omului din șantier este că nu o să îi vină salariul. Dacă îi spulberi această teamă și îi oferi și respect, te poți baza oricând pe el

Cum ajungi să conduci șantiere în Germania? Ce presupune de fapt asta? Cum îți formezi o echipă de încredere și cum le câștigi respectul oamenilor? Despre toate acestea, am discutat cu George Trifan, coordonatorul șantierului RCBB M64 din München. Din mărturia unui profesionist cu experiență, putem extrage o serie de lecții și principii care guvernează acest rol. Într-un mediu precum cel german, unde rigoarea și eficiența sunt valorile de bază, devenirea unui șef de șantier implică mai mult decât simpla acumulare de experiență tehnică.

De la dulgher la șef de șantier: Un parcurs al învățării constante

În viață sunt mai multe drumuri care te duc în același loc, fiecare cu provocările și bucuriile sale. Traseul dl. Trifan către șef de șantier este un exemplu în acest sens. A învățat muncind și a crescut în șantier, trecând pas cu pas de la un post la altul.

„Prima dată când am venit în Germania, habar nu aveam de planuri, nu știam o boabă de germană”, își amintește dl. Trifan. Drumul său a început în cadrul unei echipe de dulgheri, sub îndrumarea unui inginer cu experiență. Munca practică, combinată cu observația atentă și dorința de a învăța, a fost cheia succesului său. „Am fost ajutorul unui inginer foarte în vârstă, de la care am tot <<ciupit>> meserie”, își amintește el. În timp, și-a dezvoltat abilitățile, preluând treptat responsabilități tot mai mari. „În 2014, am început să iau șantiere de care să mă ocup singur”, spune el. În timp, a trecut de la proiecte mai mici la șantiere din ce în ce mai complexe.

La începutul lui 2021 s-a alaturat echipei RCBB Gruppe. În cei peste 3 ani de când a venit în echipa noastră, a finalizat 3 șantiere și l-a început pe al patrulea. “Sunt 3 ani, 3 șantiere terminate, toate au fost pe plus“, completeaza dl. Trifan. Este vorba despre șantierele RCBB Stadttor Ravensburg, VR-Bank Memmingerberg și H29 Hansastrasse din München. Acum coordonează construcția M64, viitorului sediu din München al Federației Sindicatelor din Germania – DGB – și IG Metall, cel mai mare sindicat industrial din Europa.

Organizarea echipei: un echilibru între autonomie și responsabilitate

Un aspect esențial al activității sale este organizarea echipei și coordonarea sarcinilor zilnice. „Rolul meu este să știu ce face fiecare om și cum se îmbină la final piesele. Organizarea activităților trebuie planificată permanent în avans, pe perioade scurte și medii“, spune dl. Trifan.

Este datoria lui să se asigure că toți respectă planurile și lucrarea este livrată în termenele agreate. Totodată, pentru ca oamenii să își facă treaba așa cum trebuie, este nevoie să se bucure de autonomie. Oferă echipei sale încredere și a constatat că oamenii dau dovada de responsabilitate personală. „Îi spun fiecarui om din echipa mea: eu nu stau să te controlez. Vreau să faci ce-am vorbit că ai de făcut, să-ți vezi de lucrul respectiv”, explică el. Iar fiecare răspunde pentru munca sa. Totuși, în cazul în care apar probleme sau cineva are nevoie de ajutor „mă duc și vorbesc cu oamenii”, adaugă el, subliniind importanța comunicării deschise.

„Fiecare echipă știe dinainte de ora 7.00 dimineața unde să se ducă și ce are de făcut. Fiecare își face treaba la postul lui. Dacă vreunul din băieți nu înțelege ceva, discutăm și clarificăm. Apar foarte des și probleme cu planurile, iar atunci merg la partenerii nemți să le corecteze“, completează dl. Trifan.

Respectul reciproc: fundamentul unei echipe eficiente

Respectul este un pilon central în relațiile de muncă pe șantier. „În primul rând, trebuie arătat respect reciproc. Eu te respect, îți vorbesc frumos, fără să ne înjurăm fără alte discuții sau divergențe, dar aștept de la tine să îmi oferi asta înapoi”, explică șeful de șantier. „Respectul trebuie să fie reciproc că altfel nu facem nimic. Funcționează dupa principiul <<ce dai aia primești>>. Adică dai respect și, cumva, oamenii îți dau înapoi respect.“

Acest respect reciproc este esențial pentru coeziunea echipei și pentru evitarea conflictelor care pot apărea în medii de lucru stresante. El subliniază că, dacă apare o neînțelegere sau o problemă, soluția nu este să se continue într-un mediu ostil, ci să se ajungă la o înțelegere: „Nu ne convine, ne-am strâns mâna, salut, tu ia-o pe drumul tău, eu o iau pe drumul meu.“

De altfel, coeziunea echipei e un factor important în integrarea colegilor noi. „Eu cred că omul când vine, se integrează după cum sunt restul oamenilor. Daca ai personal ok, omul nou se dă dupa colectivul din șantier. Dar dacă ai mai mulți oameni negativi în șantier, oricât de bun ar fi omul care vine, o să se ia dupa ei“, avertizează dl. Trifan. Cine vine, trebuie să respecte regulile casei. „Pentru mine contează ca omul să fie muncitor. Chiar dacă nu știe poate să citească planuri, astea se învață. […] Cine vrea să rămână la mine în echipă, trebuie să își vadă fiecare de lucrul lui.“

Iar echipa pe care o ai și pe care ți-o formezi în timp îți dă măsura succesului fiecărui șantier. Nu poate exista șantier productiv fără o echipă profesionistă în spate, subliniază dl. Trifan. De aceea, capacitatea de a citi oamenii și de a ajunge la ei, trebuie să meargă mână în mână cu abilitățile tehnice pentru a fi un șef de șantier bun.

Siguranța salariului: prima grijă a muncitorilor din construcții

Una dintre principalele griji ale muncitorilor din șantier, arată coordonatorul M64, este legată de salariu. „Teama muncitorului, cred că în primul și în primul rând, e să îi vină salariul și să fie sigur de ziua de salariu”, afirmă el. Este o teamă frecventă în domeniul construcțiilor, și una întemeiată. Fiecare muncitor a auzit de la colegii de breaslă de cazuri de astfel de „țepe“ sau a pățit pe pielea lui. Între timp, domeniul s-a mai curățat însă neîncrederea rămâne. O vorbă din popor spune că odată ce te-ai fript cu ciorbă, sufli și în iaurt.

Siguranța asta a salariului contează enorm, iar omul stă chiar chiar daca primește promisiuni din alte părți. Pentru că stie sigur că aici îi vine salariul”, adaugă el, subliniind astfel importanța stabilității financiare pentru moralul și performanța echipei. “Spulberă-i teama aceasta, oferă-i respect și te poti baza pe el. Omul știe că își face treaba, are parte de respect, are transport și cazare iar firma se implică cât de mult poate atunci când apar probleme. Asta contează enorm.”


Formarea și menținerea echipei: un proces continuu

Un șantier de succes depinde nu doar de abilitățile individuale ale muncitorilor, ci și de modul în care aceștia lucrează împreună ca echipă. „Echipa se crează în șantier, muncind, dar mai ales în afara lui”, explică dl. Trifan.

Cel puțin o dată pe lună facem un grătar cu toții… stăm, bem o bere, un suc. Și nu se poate să nu comunici și altfel cu oamenii, să nu discuți și despre altceva decât muncă, pentru că toata lumea se detașează. Uneori își spun bucuriile, alteori îngrijorările, problemele sau nemulțumirile“, completează acesta.

Final de șantier: punct și de la capăt

Închiderea cu succes a unui proiect este o sursă majoră de satisfacție pentru orice șef de șantier. „Cel mai mult îmi place când am închis un șantier și am făcut-o fără probleme,” mărturisește dl. Trifan. Este vorba despre mândria lucrului bine făcut. Dar adevărul este că dl. Trifan îi place în general munca pe care o face și nu doar victoriile: „Consider că odată ce te-ai apucat de ceva, trebuie să o faci de plăcere. Altfel nu ai cum sa faci ceva bine.“

Cu ocazia aniversării a șase ani de la înființarea RCBB Gruppe ne uităm către profesioniștii care fac parte din echipa noastră, vorbind despre câteva dintre meseriile vitale pentru existența unui șantier. Acest interviu este al șaselea dintr-o serie de șase materiale pe care le vom publica în următoarele 2 săptămâni. Citește aici celelalte materiale.