În șantier, e important să te înțelegi cu inginerul și cu echipa
Sectorul construcțiilor este un motor important pentru economia oricărei țări, influențând direct dezvoltarea urbană, crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Sectorul mondial al constructiilor s-a ridicat anul trecut la 14.7 trilioane de dolari (1), mai mult de jumatate din produsul inter brut al SUA. Iar specialiștii vorbesc de un estimat de creștere de 70% pana în 2025.
Cu alte cuvinte, orașele noastre, cu toata infrastructura necesara și industria lor, stau pe umerii tuturor celor care lucrează în construcții. Dl. Andrei Burlacu se numără printre aceștia.
Ce fac fierarii în șantier
Fierar-betonist de meserie, dl. Burlacu lucrează la RCBB Gruppe încă din 2019, din perioada de început a companiei. Precum toți muncitorii din construcții, fierarii sunt o componentă vitală a oricărui șantier, lucrând în echipă pentru a asigura structura de rezistență a clădirilor și infrastructurilor. Aceștia sunt responsabili pentru tăierea, plierea și montarea barelor de fier și oțel, care consolidează betonul armat. Fără munca lor, clădirile nu ar putea rezista presiunilor imense de greutate și mișcare la care sunt supuse de-a lungul anilor.
„Nu este o meserie plictisitoare și nici o zi nu e ca alta. Te confrunți mereu cu provocări și trebuie să le găsești rezolvare“, arată dl. Burlacu. Dar nu este nici o meserie ușoara, mai ales vara, când fierul se încinge de la soare și te frige, sau iarna când îngheață mănușa pe fier.
Lucrează de la 18 ani și se consideră norocos că până acum nu s-a accidentat niciodată și speră să nu o facă nici pe viitor. Sectorul construcțiilor rămâne unul dintre cele mai periculoase domenii de muncă. Respectarea normelor de siguranță, mai ales purtarea echipamentului de protecție și asigurarea zonelor de risc, contribuie la diminuarea riscului de accidentare. Însă nimic nu poate înlocui vigilența fiecaruia dintre cei care lucrează în șantier.
Lucrul în echipa: cheia succesului
Pe un șantier, cooperarea între colegi este crucială pentru respectarea termenelor și asigurarea calității lucrărilor. Comunicarea eficientă și respectul reciproc contribuie la crearea unui climat de siguranță și eficiență. Fiecare membru al echipei are rolul său specific, dar la final de zi toate activitățile sunt interdependente.
„Începem programul la ora 7.00 și ne organizăm în funcție de ce este de făcut în ziua aceea. Stabilim împreună cu inginerii ce priorități sunt, ce este de făcut cel mai urgent ca să ne încadrăm în termenul de livrare. Apoi ne apucăm de muncă și ne mai oprim la pauza de prânz. După pauză, o luăm de la capăt până se termină programul“, explică dl. Burlacu.
Acesta completează: „Lucrez împreună cu colegii, unde este nevoie. Dacă cineva nu se descurcă, încerc să ajut. Mă mai descurc și cu citit planurile. Îmi dau uneori bătaie de cap dar cel mai adesea fac față. Dacă nu înțelegem, mergem la șefii mai mari, la inginer.“
La întrebarea dacă are un șantier preferat din toate cele la care a lucrat de-a lungul timpului, am primit un răspuns recurent la oamenii din construcții: pentru cei de la fața locului, să te întelegi bine cu colegii și cu șeful de șantier trage mai greu în balanță decât ce anume construiesc. Da, chiar dacă o lucrare este frumoasă sau mare, contează colectivul în care ești și dacă simți că ești ascultat și respectat. „Dacă nu ai un colectiv cum trebuie, să te poți înțelege cu ceilalți, nu îți ies lucrurile. Asta îmi place cel mai mult la fiecare șantier în care am lucrat, să mă înteleg bine cu echipa și să am activitate. Dacă nu ai activitate, simți că a trecut ziua pe langă tine. Seara te uiți în urmă și te întrebi: <<tu ce ai facut azi toată ziua?>>“
Munca departe de familie
Cel mai greu de îndurat pentru majoritatea covârșitoare a celor care lucrează departe de casă este lipsa familiei. Pe dl. Burlacu îl așteaptă acasă soția și un băiat în vârstă de aproape 2 ani. Pentru ei face tot ce face. Ei merită acest sacrificiu. Vorbește zilnic cu cei dragi și așteaptă cu nerăbdare să îi vadă și față în față, cam o dată la 3 luni când merge în țara. Și-a propus să își construiască o casă suficient de mare cât să aibă loc în ea întreaga familie. Iar asta îl ajută să înfrunte dorul de acasă.
Dl. Burlacu are totuși un regret când vine vorba de viața lui, și anume că a abandonat școala. „E frumoasă meseria de fierar, dar totuși este dificilă. Poate cel mai greu este să fii departe de familie“. Fiului său vrea să îi transmită că în viață este bine să înveți, să muncești și să îți creezi un viitor mai bun: „Nu mă plâng, nu pot să zic ca eu am ajuns rău, dar cred că pot fi și căi mai ușoare de a ajunge într-un loc bun. Ii doresc să își aleagă o astfel de cale mai ușoară.“
Note:
- Date conform raportului Ghidul Industriei Construcțiilor globale 2019-2028 realizat de Global Data, companie de cercetări și studii de piață.
Cu ocazia aniversării a șase ani de la înființarea RCBB Gruppe ne uităm către profesioniștii care fac parte din echipa noastră, vorbind despre câteva dintre meseriile vitale pentru existența unui șantier. Acest interviu este al patrulea dintr-o serie de șase materiale pe care le vom publica în următoarele 2 săptămâni. Citește aici celelalte materiale.
- Povestea unui dulgher român în Germania: Am învațat meserie în șantier, de la zero. Dacă îți place ce faci, înveți cu drag și crești!
- Zidar în Germania: Ca să îți câstigi banii, trebuie să arăți ce știi și poți să faci. Niciodata nu s-a stat degeaba în șantier. Nu ai ce să faci? Îl ajuți pe celălalt!
- Povestea unui cosmetician în construcții în Germania: Pe șantier, ca și în viață, trebuie să îți dai silința, să fii dispus să înveți